PHP - limbaj de programare
Introducere

Ce este PHP?
PHP a reprezentat abrevierea de la Personal Home Page (pagina de baza personala). Limbajul  a fost creat de Rasms Lerdorf pentru a-si indruma vizitatorii catre curriculum vitae personal, publicat pe Internet. Pe masura ce scriptul s-a dezvoltat, a ajuns sa aibe semnificatia PHP:Hypertext Processor (procesor de hipertext).

PHP este limbajul ideal pentru construirea de pagini web dinamice. Este usor de invatat, open-source, poate fi rulat pe mai multe platforme si se poate conecta la mai multe tipuri de baze de date. Cel mai important aspect al limbajului este insa posibilitatea de a fi imbricat cu cod HTML. Putem astfel crea pagini HTML statice si din loc in loc, acolo unde este nevoie, sa introducem dinamism cu ajutorul PHP.

Diferenta esentiala fata de alte limbaje de scripting (gen JavaScript) este faptul ca PHP este un interpretor server-side (operatiile sunt executate de catre server si nu pe calculatorul utilizatorului). Pentru a putea testa pagini PHP pe calculator si nu pe internet aveti nevoie de un server de web (apache) si de pachetul PHP instalat.

Daca folositi un server pentru a va stoca informatiile (deci nu folositi serverul apache ci un server de internet)  este necesar sa folositi FTP (File Transfer Protocol), prin care trabsmiteti datele, fisierele de php din calculatorul dumneavoastra pe serverul de internet. Dupa ce faceti transferul, veti putea vedea datele pe internet.
Aplicatia FTP o gasiti pe internet. Cautati pe Google si veti gasi foarte multe tipuri de aplicatii FTP. Alegeti una si incepeti jocul!

Cum trimitem prin FTP scriptul catre server:

1.    Deschidem aplicatia FTP.
2.    Conectati-va la server folosind informatiile puse la dispozitie de furnizorul dumneavoastra de servicii sau de gazda Web: parola, username si numele domeniului (situl). Completati cu informatiile necesare!
 
 

Dupa cum observatia aplicatia FTP are 2 coloane: cel din stanga cuprinde scriptul  de pe server, iar in cel din dreapta apare calculatorul vostru.
Dupa ce va conectati, fereastra va aparea asa:
 
3.    Salvati-va scriptul (de ex.test.php) in server –treceti-l din dreapta in stanga si gata! Aveti scriptul pe server.Cum functioneaza?
PHP este un limbaj pe parte de server, ceea ce inseamna ca liniile de program pe care le scrieti in PHP sunt rezidente intr-un calculator gazda care serveste pagini browserelor Web.
Cand vizitati un site, furnizorul dumneavoastra de servicii internet directioneaza cererea catre serverul care contine informatiile din situl respectiv. Serverul citeste codul PHP si il prelucreaza in conformitate cu instructiunile continute in script.


Notiuni de baza

1.    Toate etichetele sunt scrise cu minuscule.
2.    toate atributele etichetelor trebuiesc delimitate prin ghilimele.
3.    toate etichetele trebuiesc inchise.


Deschiderea si inchiderea scriptului PHP

1.    Orice script PHP se deschide cu <?php.
2.    Formula de inchidere este: ?>

Arata cam asa:
<?php
    //cod PHP
?>
Cea de-a doua posibilitate este utilizarea marcajului <SCRIPT> intr-o maniera asemanatoare celei folosite pentru includerea de script-uri JavaScript, dar se foloseste foarte rar. Sintaxa este urmatoarea:
<SCRIPT language = "php">
    //cod PHP
</SCRIPT>
Afisarea unui mesaj simplu
1.    Deschideti un document nou HTML asa cum ati invatat la cursul de HTML:

<html>
<head>
<title>   afisarea unui text </title>
<head>
<body>

</body>
</html>

2.    Scrieti scriptul php:
<?php
echo ("Buna dimineata, soare!");
?>


sau
<?php
echo ‘Buna dimineata, soare!’;
?>


sau
<?php
print ("Buna dimineata, soare!");
?>3.    Incorporati php in html:
<html>
<head>
<title>   afisarea unui text </title>
<head>
<body>
<?php
echo ("Buna dimineata, soare!");
?>

</body>
</html>


Pot sa utilizez scriptul php singur, neinsotiti de html?
Bineinteles ca da. Dar sa fii atent sa denumesti extensia fisierului .php nu .htm.
Neincorporat in HTML arata asa:
<?php
echo ("Buna dimineata, soare!");
?>

Caractere speciale

\
n   rand nou
\r    sfarsit de linie
\t    tab orizontal
 \\   backslash
 \$   simbol dolar
 \"   ghilimele dubleBibliografie:Dezvoltarea aplicatiilor web cu PHP si MYSQL - Luke Welling&Laura Thomson
Php pentru world wide web - Larry Ullman
Cauta