Excel prin exemple
Inserarea datelor

Pentru a introduce date intr-o celula, Va pozitionati pe celula dorita si tastati.
 Dupa ce am introdus datele dorite in celula, apasam tasta Enter pentru a finaliza si a merge la urmatoarea celula pe verticala sau tasta Tab pentru a merge la urmatoarea celula pe orizontala.
 Vreau sa faceti doua in care sa inserati informatii. Prima coloana se va numi “Nr. crt.” , a doua coloana se va numi “Nume si prenume”. Veti observa ca numele celei de a doua coloane nu incape in spatiul excel.
 


In acest caz, marim coloana B. Pozitionam mousul intre coloana B si C pana apare o cruciulita si tragem de cruciulita pana largin spatiul cat avem nevoie.
 


Sa incercam sa introducem cateva date:
 

Cum facem ca un tabel, sau cum facem un titlu, in capitolele urmatoare.


Rolul tastelor CTRL si SHIFT
Unul din rolurile tastei Shift este acele de a pune in aplicare functia secunda a tastelor tastaturii (prin apasare simultana cu tasta respectiva), iar altul este acela de a putea selecta un singur domeniu de celule, prin activarea unuia din colturile domeniului, apasarea tastei Shift simultan cu activarea celuilalt colt al domeniului.
Unul din rolurile tastei Ctrl, este acela de a permite cu ajutorul tastaturii, acces rapid la anumite functii ale programului (Ex: Ctrl+F=Find), iar altul este acela de a permite selectarea mai multor domenii de celule in acelasi timp (se tine tasta Ctrl apasata si se selecteaza cu mouse-ul domeniile dorite).

Ascunderea si dezvaluirea unor linii sau coloane
Ascunderea liniilor si coloanelor se face prin selectarea lor pe etichetele de nume ale liniilor si coloanelor, se actioneaza click dreapta al mouse-ului pe domeniul selectat, apoi Hide. Se va observa ca acele linii sau coloane ascunse vor fi sarite ca numerotare a etichetelor de nume.
Pentru a le dezvalui, se selecteaza domeniile de linii sau coloane care sa cuprinda si liniile sau coloanele ascunse si se actioneaza click dreapta al mouse-ului pe domeniul selectat, apoi Unhide.


Tipuri de date introduse in celule

Fundamental, Excel utilizeaza trei tipuri principale de date: numeric, text si logic.
Prin definitie, o data de tip numeric este acea informatie care poate fi utilizata in operatii matematice. Datele de tip logic au doar doua valori posibile (TRUE - adevarat si FALSE - fals) si sunt utilizate in expresii logice. Datele de tip text sunt acele date care nu sunt de tip numeric sau logic si includ toate caracterele, cifrele si simbolurile speciale. Datele de tip text nu vor putea fi utilizate in formule matematice.
Exemplu de date de tip text: Maria
Exemplu de date de tip numeric: 123, 14.56
Exemplu de date de tip logic: TRUE, true, True, FALSE, false, False
Functie de interpretarea pe care o da Excel unei anumite valori editate intr-o celula, aceasta va fi aliniata conform regulii de aliniere implicite.


Regula de aliniere implicita a datelor in celula este:
•stanga pentru text;
•dreapta pentru numere;
•centrat pentru tip logic (centrat inseamna ca valoarea respectiva va fi asezata in celula egal distantata de marginile din dreapta si stanga).


Modificarea datelor
    Faceti dublu clic pe celula dorita, pentru a introduce cursorul de inserare in interiorul celulei; folosind apoi sagetile de pozitionare de pe tastatura pozitionati acest cursor in locul unde este greseala si corectati.

Stergerea datelor

    Va pozitionati pe celula dorita, sau selectati mai multe celule (vezi modul de selectare putin mai jos), si apasati tasta Delete.

Introducerea datelor pe mai multe randuri intr-o celula
    Daca doriti sa tastati intr-o celula pe mai multe randuri
 
tastati Calcul, apasati simultan tastele Alt si Enter, tastati cost total, apasati simultan tastele Alt si Enter, tastati produs.
    Sau, selectati inainte de a va apuca de tastat, domeniul de celule pentru care doriti sa puteti introduce datele pe mai multe randuri, si mergeti la comanda Format, Cells eticheta Alignment  si activati caseta  .

Corectarea depasirilor de celule
Se poate intampla ca datele pe care le tastati sa depaseasca latimea celulei, respectiv latimea coloanei. Este bine sa corectati imediat aceste depasiri de celule.
Operatia se poate face automat, dupa tastarea datelor, cu dublu clic in dreapta etichetei coloanei respective – operatie care va avea ca efect latirea sau ingustarea coloanei respective, adica redimensionarea coloanei astfel incat cel mai lung text din coloana respectiva sa aiba loc; sau manual cu agat si trag de marginea din dreapta a etichetei de coloane.


Cauta