Excel prin exemple
Un calcul electoral

Introduceti urmatoarele date:


Pentru a obtine valoarea procentuala a numarului de voturi, avem nevoie de totalul acestora, total pe care il voi calcula cu butonul de pe bara Standard.0
    Pentru calculul procentajului formula se va obtine cu regula de trei simpla:


Formula in Excel arata astfel:Observati ca am folosit o adresa mixta ($G2) pentru celula care contine totalul. De ce? Pentru ca urmeaza sa agat si sa trag de manerul Autofill, pe orizontala spre dreapta, si adresa celulei G2 nu trebuie sa se modifice.
    Daca nu folosim aici adresa ($G2) rezultatul ar fi:#DIV/0! apare atunci cand se face impartirea cu 0.

Realizarea unei diagrame (grafic)

    Aceasta operatie reprezinta o etapa foarte subiectiva. Nuexista o teorie “clara” pentru realizarea diagramelor. Rostu diagramelor este acela de a prezenta sub o forma mai accesibila anumite date. Este foarte important sa ne fixam de la inceput obiectivul, adica ce anume dorim sa reliefeze diagrama si sub ce forma pentru a fi cat mai sugestiva. In caz contrar vom reusi sa obtinem o diagrama din care nimeni nu va intelege nimic. Pentru Aplicatia 5, exista posibilitatea de a construi 2 diagrame foarte sugestive:
Diagrama 1
    se poate realiza dupa numele candidatilor si numarul de voturi. Pentru a putea compara cantitativ aceste date se poate realiza o diagrama sub forma de coloane (column).
    Selectez datele pe care doresc sa le reprezintPe bara Standard veti gasi butonul Chart Wizard. Faceti clic pe el.
Apare fereastra:


Mergem mai departe cu clic pe Incheiem operatia cu clic pe .

Iata rezultatul obtinut:Fiecare obiect din acest grafic poate fi modificat din meniul de comenzi aparut la clic cu butonul drept al mouse-ului.

Diagrama 2
    se poate realiza dupa nume candidati si procentaj, sub forma unei placinte (pie).
    Selectez Nume candidat (fara TOTAL), si apoi, tinand tasta CTRL apasata, selectez si valorile procentuale corespunzatoare:


Graficul va arata astfel:

Cauta