Lectia de machiaj
Machiajul ochilor in functie de forma lor

Ochii mari - desi in general sunt foarte apreciati, posesoarele unor astfel de ochi trebuie sa fie si ele atente, deoarece, daca printr-un machiaj necorespunzator ii maresc nepermis de mult, vor crea acea impresie de “ochi de broscuta”. Acesti ochi nu trebuie sa fie rimelati si pe genele pleoapei inferioare.

Atentie si la fardurile sidefate, care maresc ochiul. In general nu exista restrictii, puteti sa experimentati, dar este bine sa tineti cont de aceste lucruri daca nu vreti sa-i surprindeti pe cei din jur cu ochii vostri “atat de mari”.

Optati pentru un fard mat, preferabil mai inchis. Folositi pentru pleoapa mobila o nuanta mai inchisa si prelungiti pana in coltul sprancenelor cu aceeasi culoare, dar mai deschisa cu un ton. Evitati sa folositi creionul dermatograf pentru ungiul intern al ochiului, aplicati mai bine numai spre unghiul exterior. Puteti in schimb sa aplicati fard si pe pleoapa inferiora, imediat sub gene, acelasi ton inchis folosit pentru pleoapa mobila. Aceste sfaturi sunt valabile numai daca nu va doriti ca ochii vostri sa para si mai mari, si in mod deosebit pentru acei ochi proeminenti, usor iesiti din orbite.

Ochii proeminenti - acestia sunt acei ochi care ies in afara, tinzand sa domine trasaturile fetei si pleoapele sunt prea pronuntate. Alegeti o nuanta medie sau inchisa pe pleoapa mobila pentru a minimiza aspectul lor. O linie trasata la baza genelor, atat pe pleoapa superioara cat si pe cea inferioara poate sa creeze un efect interesant si misterios. Folositi farduri mate iar dermatograful aplicati-l numai la unghiul extern, prelungind linia, pentru a oferi ochiului profunzime si a estompa proeminenta.
Ochii mici - sunt ochii care in raport cu celelate trasaturi au dimensiuni mai mici. Evident ca acesti ochi nu au interdictie la fardurile sidefate sau crema. Folositi nuante pale si lucioase pentru umbra si aveti grija sa curbati genele cu ajutorul unui aparat special. Este preferabil sa alegeti si rimelul intr-un ton mai deschis, deoarece un rimel negru ii va face sa para si mai mici.

Intensificati privirea trasand, cu eye-linerul sau cu dermatograful, conturul, atat pe pleopa de sus cat si pe cea de jos. Aplicati un ton mediu ( de exemplu bleu sau gri deschis) pe pliul ochiului. Folositi pentru contur un eye-liner cu o nuanta mai deschisa pe linia genelor, superiore si inferioare, prelungind pe intreaga linie a ochiului si depasind chiar ungiul extern. Se insista putin si pe ungiul intern (spre nas), care poate fi de asemenea usor prelungit. Important este ca pliul sa fie putin mai intens decat conturul si sa aplicati eventual cu degetul pe coltul extern al ochiului fard pentru a crea senzatia de “imprastiere”, care extinde putin linia ochiului.

Ochii descendenti - pentru a ridica linia ochilor, se insista pe accentuarea pleoapei superioare, prelungind-o in exterior. Aplicati pe pleopa superioara, in unghiul interior, tonuri deschise, folosind farduri sidefate. Aplicati o culoare mai inchisa in unghiul exterior, in pliul pleoapei superioare, accentuand aceasta zona. Deci tonul culorii se accentueaza pe masura ce avansati dinspre interior spre exterior. Prelungiti linia cu un dermatograf sau un fard inchis, catre tampla, pentru a ridica forma ochiului.

Ochii ascendenti - spre deosebire de ochii descendenti, la ochii ascendenti aplicati culoarea inchisa pe pleopa inferioara. Trasati o linie de culoare inchisa cu dermatograful (pe care il stergeti usor cu un betisor, pentru a imprastia culoarea) sau cu un fard inchis, la baza genelor inferioare, iar spre coltul exterior aplicati o culoare in aceeasi nunata, dar cu un ton sau doua mai deschisa. Important este ca fardul inchis sa fie aplicat in partea interioara, inspre nas, pe ambele pleoape, iar in exterior sa alegeti tonuri mai deschise.
Ochii foarte apropiati - Pentru a reusi sa modificam acest aspect, trebuie sa concentram culoarea spre coda ochiului, evitand sublinierea unghiului intern. In partea din interior se aplica un fard pastelat, deschis, si se accentueaza unghiul extern, prelungind cat mai mult spre tample, pentru a crea impresia de extindere.

Ochii departati - Se procedeaza invers, accentuand coltul interior printr-o nuanta inchisa. Aplicati aceast nuanta dinspre interior spre jumatatea pleoapei, culoarea degradandu-se spre exterior. Linia trasata cu dermatograful urmeaza aceeasi regula, puternica spre interior si subtiata inspre exterior.

Ochii cu pleoapa cazuta - In niciuna caz nu se va prelungi machiajul inspre sprancene. Aplicati fardul numai pe pliul pleoapei, insistand pe linia pleopelor, imediat deasupra, respectiv sub gene. Acest tip de ochi necesita jocuri ingenioase de culori, folosind tonul mai inchis pe pleoapa inferioara.

Tonul mai inchis nu inseamna foarte inchis, ci doar ca pe partea inferioara vom folosi de exemplu lila, sau roz pal sau bej, iar pentru partea superioara, cu exceptia liniei de la baza genelor, alegem o culoare foarte deschisa, aprope insesizabile, precum un alb mat, in niciun caz sidefat.

Ochii adanciti in orbite
- Acesti ochi au nevoie de un efect optic pentru o fi scosi in afara. Intotdeauna se va aplica fardul pe ambele pleoape, niciodata numai pe cea superioara. Alegeti nuante luminoase, precum roz pal sau crem deschis. Subliniati coltul exterior cu o linie mai groasa. Aceasta porneste subtire din coltul interior si se ingroasa treptat, pe masura ce avansam spre coltul exterior, unde culoarea trebuie sa fie mai inchisa.
Cauta