Exercitii pentru varsta a treia
Afectiunile reumatismale

    In ansamblul modificarilor morfofunctionale normale ce se produc pe masura trecerii anilor, este inclusa si imbatranirea osteoarticulara, caracterizata prin involutia biologica la nivelul tesutului conjunctiv al aparatului locomotor, imbatranire ce se realizeaza din punct de vedere cantitativ si calitativ.

    Cercetarile au dovedit ca sub aspect cantitativ, procesul de involutie osoasa incepe din a doua decada a vietii, prin diminuarea tesutului osos. La barbati se pierde cam 27% din cantitatea de tesut osos pana la 80 de ani, iar la femei aproximativ 42% din cantitatea de tesut osos prezent la 20 de ani.

    Cauzele afectiunilor reumatismale sunt leziunile la nivelul articulatiilor, ce pot avea caracter inflamator sau degenerativ.
La reumatismul inflamator leziunea principala se afla in sinoviala, reprezentata prin stratul intern al capsulei articulare, cu rol foarte important in buna functionare a articulatiei.
    La varstnici, dintre reumatismele inflamatorii se intalneste poliartrita reumatoida si spondilita anchilozanta.
Reumatismul degenerativ este cel cu forme artrozice.
Artrozele se caracterizeaza prin deteriorarea cartilajului articular, cresterea stratului calcificat al cartilajului la nivelul suprafetei articulare si aparitia osteofitelor.
    S-a constatat ca aceasta forma de reumatism intereseaza in mod deosebit zonele suprasolicitate din punct de vedere mecanic, cum ar fi: genunchii, articulatiile coxofemurale, coloana vertebrala.


Gimnastica pentru umar reumatismal


Exercitiul 1

Ducerea bratelor lateral sus si revenire.


Exercitiul 2

Mainile la ceafa, degetele incrucisate – departarea si apropierea coatelor.

Exercitiul 3

Ducerea bastonului sus, cu bratele intinse; revenire.Exercitiul 4

Spre stanga, se intinde bratul stang si se indoaie cotul drept.
Exercitiul 5

Ducerea bastonului lateral.


Exercitiul 6

Ducerea bastonului sus – indoirea coatelor si coborarea bastonului pe umeri.

Exercitiul 7

Bastonul la spate, tinut cu palmele orientate spre inapoi – departarea si apropierea bastonului de corp
Cauta