Referate biologie
          Broasca testoasa Nivel: liceu


Broscutele testoase nu sunt doar foarte simpatice, ci si incredibil de afectuoase.

Broscutele testoase sunt renumite pentru longevitatea lor, iar multe civilizatii le-au ales ca simbol al intelepciunii. Sunt timide fata de oameni si sensibile la conditiile de mediu dar, atunci cand sunt crescute cu cu atentie, testoasele inteleg acest lucru si se ataseaza de cei care le ingrijesc. .

Spatiul rezervat broscutelor trebuie amenajat in functie de specia, marimea si varsta acestora, imitandu-le habitatul natural. Ideal ar fi un coltferit de curent, cu suficient oxigen, caldura si lumina naturala. .

Pentru testoase este vital un spatiu suficient de deplasare si conditii de inot, precum si un regim alimentar adecvat. Se simt excelent daca “locuinta” le este curatata cu regularitate, dovada cea mai buna fiind apetitul si vivacitatea lor. .

Testoasele de apa dulce (acvateranii) .

Adancimea apei in bazin trebuie modificata la anumite intervale de timp. Daca sunt in perioada de hibernare testoasele au nevoie de un bazin de 80-100 cm adancime; in restul timpului bazinul poate fi de 40-50 cm. Daca putem sa le oferim un spatiu mai larg (ex. intr-o gradina) trebuie sa avem grija ca suprafata sa fie raportata la numarul lor, calculand cate 5 m2 pentru fiecare exemplar; raportul dintre suprafata mediului terestru si cea a mediului acvatic trebuie sa fie de aproximativ 30-70%. Pentru o buna desfasurare a proceselor metabolice din organismul lor, temperaturile optime sunt de 260-300 C in aer si de 230-260 C in apa. Pentru o buna calcifiere si o desfasurare optima a proceselor metabolice, toate speciile de testoase au nevoie periodic de suplimente de minerale complexe, precum si de vitaminel A, D3 si E. Daca acvateranilor le dam creveti roz sau teranilor morcivi, vom constata ca isi schimba culoarea pielii si a carapacei, placuta pigmentara fiind asigurata de aportul sporit de caroten. .

"Mobilarea" presupune pentru zona terestra pietre, nisip, turba si pamant, combinate in asa fel incat sa putem sadi, din loc in loc, diverse plante. In apa, (care trebuie filtrata permanent sau schimbata o data la 3-5 zile) putem pune plante acvatice si, pentru ca micii locatari sa nu se plictiseasca, trebuie sa avem grija ca la suprafata sa pluteasca diverse crengute, frunze late, etc. foarte buna ar fi si o lampa cu ultraviolete: acvateranii expusi la astfel de raze - cate 5-15 minute, de doua-trei ori pe saptamana - nu mai intra in hibernare. .

Testoasele de uscat (teranii) .

Pot fi crescute intr-un acvariu larg, cu pereti inalti de 30-40 cm sau intr-un loc din gradina, imprejmuit cu grlaj metalic. Pe fundul acvariului se aseaza nisip si pamant, in care se ingroapa un mic lighean de plastic. Teranii au nevoie de un bazin cu apa (pe care o vom schimba de doua ori pe luna) cu adancimea de 1-2 cm. Nu trebuie sa lipseasca verdeata, pietre, butuci sau crengi dar este important ca in acvariu sa se gaseasca o piatra incalzita electric. .

Pentru broscutele crescute in aer liber sunt suficiente movilite de pamant pe care sa se poata incalti la soare. Teranii se multumesc cu un spatiu mai mic decat acvateranii (sunt suficienti 4 m2/exemplar sau 6-7 m2 /cuplu), iar temperaturile potrivite sunt de 260-300 c in timpul zilei si de 200-250 c noaptea. .

Cu ce le hranim ? .

Carnivorele .

Alimentatia trebuie sa cuprinda de la proteine pana la vitamine si saruri minerale. Hrana de baza a carnivorelor consta in carne cruda de la orice animal domestic (mai putin porc) si poate fi suplimentata cu organe, melci, rame, pestisori, tocatura, broaste de balta si chiar hrana pentru caini si pisici. Cantitatea variaza in functie de apetit, de sezonul de hibernare, de temperatura medilui ambiant si de activitatea de reproducere. De obicei, testoasele consuma, la interval de 1-2 zile, o cantitate echivalenta cu aproximativ 10% din greutatea corporala. Puii pot fi hraniti si de doua ori pe zi, mesele fiind rarite in timp. Pentru vitaminizare, carnivorele pot consuma, de doua ori pe saptamana, un supliment de frunze de salata. .

Omnivorele
Cauta