Referate biologie
          Fotosinteza Nivel: liceu


"Procesul de formare a substantelor organice din substante minerale ,in prezenta luminii,poarta numele de fotosinteza."

Fotosinteza este singurul process din natura prin care plantele verzi, in prezenta energiei solare, transforma apa cu substantele minerale si dioxid de carbon in substante organice si pun in libertate oxigenul.

Producerea substantelor organicein funzele verzi, din substante minerale, apa, dioxid de carbon, cu ajutor energiei solare se numeste fotosinteza.

Epoca in care a avut loc descoperirea fotosintezei a fost cea in care chimia devenea o stiinta exacta,adica in jumatatea secolului al-XVIII-lea.In aceasta perioada ,chimisti din diferite tari ale Europei au elaborat metode de separare a gazelorde transferare a lor dintr-un container in altul si determinasera proprietatile lor chimice si fizice.Dupa cate vedem in aceasta epoca stiinta incepea sa se dezvolte din ce in ce mai mult . Fotsinteza inseamna functiune fiziologica proprie plantelor verzi ,datorita careia planta sintetizeaza substantele organice din dioxid de carbon si apa cu ajutorul lumini solare absorbite de clorofila(asimilatie clorofiliana).Acest termen provine din franceza de la : photosynthese.


Principala substanta hranitoare preparata in frunze prin fotosinteza este amidonul. Cel mai important process din viata plantei este fotosinteza, iar pentru indeplinirea ei sunt necesari mai multi factori:

• clorofila

• energia solara

• o anumita temperature

• CO2

• H2O

• saruri minerale

Rolul CO2 in fotosinteza

Importanta dioxidului de carbon in procesul de purificare a aerului de catre plante a fost clar formulata de catre botanistul elvetian Senebier. Acesta tratand critic tot ce stiade la Priestley,intr-unul din volumele sale Pristley spunea :"aerul eliberat de catre plantele expuse la soare este produs transformarii aerului cu ajutorul luminii.

Rolul apei in fotosinteza

Fenomenul fotosintezei a fost clarificat si descris in termeni chimici abia in anul 1804.

Acest merit revine chimistului din Geneva , de Saussure, unul din cei mai buni experimentatori , care a pus bazele cercetarii cantitative in fotosinteza ,in termeni moderni.In "Cercetari chimice asupra vegetalelor",in care a aratat ca suma greutatilor materiei organice produse de plante si O2 eliberat este considerabil mai mare decat greutatea de CO2 consumat.Deoarece plantele folosite in experimentele sale nu primeau nimic in afara de aer(CO2) si apa,el a concis just ca in fotosinteza in afara de dioxidul de carbon participa si apa.Apa cu sarurile minerale sunt absorbite de perisorii absorbanti si conduse prin tulpina pana la frunze.Dioxidul de carbon pratunde prin stomate ,parcurge un drum foarte scurt pana la tesuturile de asimilatie din frunze unde a ajuns si seva bruta.Din apa cu sarurile minerale si dioxidul de carbon planta sintetizeaza (fabrica)substantele organice.Substantele organice impreuna cu o parte din apa absorbita formeaza seva elaborata care circula prin vasele liberiene ale plantei.Ea este folosita pentru hranirea plantei.

Deci apa cu sarurile minerale si dioxidul de carbon care patrunde in frunze prin stomate,in prezenta energiei solare,planta formeaza substante organice si elimina oxigenul.

Rolul temperaturii

Fotosinteza poate fi influentata si de temperatura astfel :la majoritatea plantelor ,fotosinteza creste in jurul temperaturii de 30 de grade.Sub 0 grade fotosinteza se produce numai la conifere.Fotosinteza incepe la 0 grade si creste treptat pana cand temperatura atinge 20-25 de grade,dupa care incetineste treptat ,iar la 45-52 de grade se opreste definitiv.Cultivatorii stiu ca unele plante cum ar fi :cartoful, mazarea, pot fi semanate de timpuriu,pentru ca la acestea fotosinteza are loc la temperaturi mai scazute .Patlagelele rosii ,castravetii,se planteaza mai tarziu ,cand tempereatura creste.

Rolul luminii

Lumina este factorul principal necesar fotosintezei.Procesul de fotosinteza incepe la o lumina slaba si creste odata cu intensitatea luminii.Daca lumina este foarte intensa atunci fotosinteza incepe sa scada si apoi se opreste.

Formula fotosintezei

CO2+H2O lumina-> O2 + materie organica

Fotosinteza poate fi considerata ca o "legatura" intre Soare si Pamant.

Plantele verzi absorb în mod predominant substanțele minerale, din care, prin asimilație clorofiliană, sunt sintetizate substanțele organice.Deoarece plantele pot sa-si sintetizeze hrana singure din substantele minerale , spunem ca plantele au o hranire autotrofa .Pantele sunt primele producatoare de materie organica ,ele numindu-se din acest motiv si producatori.Deoarece plantele sintetizeaza mai multe substante organice decat le sunt necesare,rezulta o rezerva care va circula spre organele de depozitare.

Pot fi depozitate urmatoarele tipuri de substante rezerva:

-substante dulci:zaharuri,amidon

-substante grase:uleiuri

-substante proteice

Acestee substante pot fi folosite in mai multe situatii:

-cand planta duce lipsa de substante hranitoare

-pentru inmugurire,in anul urmator

-pentru dezvoltarea embrionuluidin samanta care incolteste

Importanta

Fotosinteza contribuie la mentinerea constanta a compozitiei aerului atmosheric. In absenta procesului de fotosinteza, CO2 produs prin arderi si respiratia vietuitoarelor s-ar acumula in cantitate mare si ar deveni otravitor pentru organizme, iar oxigenul ar scadea.

Dosoftei Nicolae

Clasa X-C
Cauta