Referate biologie
          Apa in organismul uman Nivel: liceu


Preview referat
Nu incape nici o idoiala , ca dintre toate substantele care intra in corpul omenesc si in cel al animalelor , apa sta pe primul loc in ceea ce priveste cantitatea . Fiziologul Claude Bernard este primul care a incercat , inca din secolul trecut sa calculeze proportia de apa din organismul uman . Cum a procedat ? El a cantarit mumiile egiptene - care erau complet dezhidratate . Apoi a comparat greutatea acestor mumii cu greutatea unor oameni vii de aceeasi inltime si cu trasaturi fizice cat mai asemanatoare mumiilor respective . prin acest procedeu , el a determinat ca apa are o proportie de 90 % in organismul uman . Cifra este pre ridicata . Acest lucru se explica pentru ca uscarea prelungita a mumiilor a dus si la pierdera unor substante solide din corpul lor alaturi de apa .

Ulterior s-au facut cercetari mai precise , care au aratat nu numai cata apa este in organismul uman , dar si chiar cata apa contin tesuturile din care este alcatuit . In medie , un om care cantareste 65 de kilograme poate fi sigur ca aproximativ 41 de kilograme ( 63-70 % ) din organismul sau este apa . Aceasta proportie este valabila si pentru alte animale : caine , pisica , iepure , in general animalele cu sange cald au aceeasi proportie de apa in organism ca si omul si mai mult au aceeasi proportie de apa in tesuturi ca si omul .

Rolul apei in organism

Apa reprezinta un excelent dizolvant pentu multe substante si este mediul in care se desfasoara cele mai multe reactii chimice legate de metabolismul substantelor si deci de viata . Rolul apei in organismul uman este foarte mare . Chimistii stiu foarte bine ce se intampla cand vor ca doua substante sa reactioneze intre ele . De exemplu din carbonatul de sodiu si sulfatul de cupru ( piatra vanata ) va rezulta carbonat de cupru si sulfat de sodiu . Daca se amesteca cele doua pulberi pur si simplu aceasta reactie nu va avea loc . Este nevoie ca substantele sa fie dizolvate in prealabil in apa pentru ca reactia sa aiba loc.

In organismul uman au loc numeroase reactii chimice care dau nastere la caldura , energie si la metabolismul necesar vietii . Aceste reactii au nevoie de un mediu apos , altfel substantele nu se pot desface in ioni iar reactiile nu pot avea loc .

Pe langa aceasta apa insasi ese un electrolit slab , care se disociaza in ion de hidrogen ( H+ ) si hidroxil ( OH- ) . Acessi ioni au proprietati catalitice , ei accelerand un numar considerabil de reactii care in mod normal ar dura zile intregi , in prezente ionilor reactiile au loc in cateva secunde .

Apa are si proprietatea de a acumula si de adegaja caldura prin evaporare . Aceste insusiri ale apei au un rol foarte important in fiziologia termoreglarii . La temperaturile ridicate ale verii organismul uman primeste mult mai multa caldura decat are nevoie . Daca aceasta caldura nu s-ar elimina organismul ar avea mult de suferit . Din fericire organismul dispune de serie de mijloace de eliminare a caldurii . Schimbarea apei din stare lichida in stare gazoasa presupune o pierdere de caldura de la corpul unde se afla apa . In corpul omenesc fiecare gram de apa evaporat de pe suprafata pielii ( transpiratie ) la temperatura camerei inlesneste pierdera a 580 de calorii mici .

Introducerea si eliminarea apei din organism

Apa este introdusa in organism sub forma de bauturi impreuna cu alte alimente . Intr-adevar , in afara de apa pe careo bem , o cantitate de apa se formeaza in organism prin oxidare diferitelor alimente .

Multa lume considera ca daca mananca o paine , o friptura , o prajitura sau o leguma nu introduc in organism nici o picatura de apa . Acest lucru este gresit . S-a constatat ca prin completa oxidarea a 100 grame de grasime se formeaza 107 grame de apa , din 100 grame de amidon se formeaza 55 de grame de apa , din 100 grame de albumina se formeaza 41 grame de apa . Dintr-un alt punct de vedere alimentele contin o insemnata cantitate de apa impreuna cu alte substante hranitoare . De regula fructele si vegetalele contin peste 90 % apa , iar alimentele pe care le numim uscate ( painea , carnea ) contin intre 60 si 85 % apa . Orice aliment pe care l-am considera contine o cantitateapreciabila de apa , in afara cantitatii de apa care se formeaza prin oxidarealimentului respectiv .

Apa luata din stomac si din intestine este transportata de sange in tot organismul si este retinuta de tesuturi . Rezerva de apa a organismului o constituie in special muschii si pielea , datorita volumului lor . Pe langa acestea 2 si celelalte organe si parti ale copului omenesc au in compozitia lor o cantitate insemnata de apa ( ficatul , creierul , plasma sanguina , celulele , plamanii ) .

In mod normal organismul uman are nevoie zilnic de 2 litri si jumatate de apa , daruneori aceasta nevoie poate sa seridice pana la zeci de litri de apa . Intrebarea este de ce e nevoie sa “schimbam apa” ? Este limpede ca daca eliminam apa trebuie sa o si punem inapoi . Dar de ce sa o eliminam ? .

Apa se elimina din organism in primul rand prin rinichi ( 1 litru si jumate pe zi ) . De fapt pierdera aceasta variaza intre 0,6 - 2 litri pe zi . In unele cazuri se pot atinge valori foarte mari . Astfel , in boli um ar fi diabetul pot fi eliminate cantitati uriase de urina ( 8 - 10 litri pe zi ) .

Rinichii au un rol foarte important : ei extrag .......................
Cauta