Referate chimie
          Zaharide Nivel: liceu


Preview referat
Dizolvarea celulozei

Solutia de hidroxid tetraaminocupric, denumita rectiv Schweizer sau cuproxam, este cel mai vechi solvent al celulozei (1857). Ea se prepara in felul urmator: se dizolva sulfat de cupru cristalizat in apa pentru a obtine o solutie cu concentratia 5%. Se adauga o solutie de hidroxid de sodiu 20% pentru precipitarea completa a hidroxidului de cupru (II). Precipitatul obtinut (de culoare albastru-verzui) se filtreaza, se spala de cateva ori cu apa distilata, se scurge bine si apoi se dizolva in solutie de hidroxid de amoniu 25% in exces. Se obtine o solutie clara de culoare albastru inchis. Se conserva timp limitat (2-3 saptamani).

Intr-o eprubeta se pun 10 ml reactiv Schwaizer si se adauga 1 g de material celulozic (vata, tifon, hartie de filtru, ata de bumbac etc.). Cu ajutorul unei baghete se cufunda in lichid. In scurt timp (1-2 minute) are loc dizolvarea completa. Din aceasta solutie celuloza se poate regenera (precipitat) prin acidulare cu acid acetic 30%. Pe acesta proprietate s-a intemeiat una din primele fabricatii de fibre artificiale, obtinandu-se un produs denumit matase cupramoniu sau matase Bemberg.

Nitrarea celulozei

Intr-o epribeta mai larga se toarna 4 ml acid azotic concentrat, la care se adauga cu grija si sub agitare 8 ml acid sulfuric concentrat. Amestecul se incalzeste de la sine si este nevoie sa fie racit la temperatura camerei. In amestecul nitrat rece se introduce 1 g de vata medicinala, cu ajutorul unei baghete de sticla. Se incalzeste eprubeta pe o baie de apa la 60-70oC agitand mereu cu bagheta continutul eprubetei. Dupa 5 minute se scoate vata cu ajutorul baghetei si se spala bine intr-un curent de apa. Se stoarce, apoi se usuca intr-o intr-o capsula de portelan pe o baie de apa care fierbe. Nitratul de celuloza obtinut se imparte, dupa uscare, in doua portiuni.

O portiune din produsul de nitrare al celulozei se dizolva in 2 ml acetona. Se umfla treptat si apoi se dizolva, formand o solutie coloidala, vascoasa, numita colodiu. Varsat pe o sticla de ceas, dupa evaporarea solventului colodiul formeaza o pelicula solida.

Cealalta portiune din produsul de nitrare al celulozei se introduce cu ajutorul unui cleste pentru creuzete in flacara unui bec de gaz. Arde instantaneu cu mici explozii.
Cauta