Referate economie
          FMI si rolul sau in economia Romaniei Nivel: liceu


Preview referat
FMI a fost conceput in iulie 1944 la o conferinta a Natiunilor Unite tinuta la Bretton Woods, New Hempshire,U.S.A cand reprezentantii a 45 de guverne au stabilit de comun acord sa puna bazele unei institutii pentru cooperare economica, proiectata pentru a evita o repetare a politicilor economice dezastruoase ce au contribuit la marea criza din anul 1930.

In timpul acelei decade pe masura ce puterea celor mai puternic industrializate state scadea,acestea au incercat sa-si apere economiile prin cresterea restrictiilor asupra importurilor, prin restrictii in ceea ce priveste achizitia bunurilor de peste hotare si detinerea de moneda straina impuse cetatenilor.Dar aceste masuri nu au fost potrivite sitautiei deoarece ele nu au facut decat sa ingreuneze comertul extern, sa micsoreze veniturile si sa creasca rata somajului.Astfel nivelul de rai in aceste state a inrat intr-un declin acut.
Pe masura ce Al Doilea Razboi Mondial lua sfarsit statele aliate fruntase au inceput sa contureze variate planuri pentru a restaura ordinea in relatiile monetare internationale, astfel ca la conferinta de la Bretton Woods a luat nastere FMI.Obiectivele acestei institutii au fost aceleasi atunci cand a fost infiintata ca si cele din perioada actuala.Din acea perioada s-au constat cresteri ale veniturilor fara precedent, si desi beneficiile cresterii economice nu s-au manifestat in mod egal pentru toate statele, majoritatea au cunoscut prosperitate care contrasteaza in mod special cu perioada in care au avut loc marile conflagratii.
Obiectivele si rolul Fondului Monetar de Investitii au devenit din ce in ce mai importante si din simpla cauza a cresterii numarului de membri.Acest numar de state membre a crescut de peste 4 ori fata de initialul de 45 de state implicate in creearea lui, fapt ce reflecta obtinerea independentei politice a mai multor state in curs de dezvoltare si mai recent a colapsului blocului sovietic.Expansiune numarului de state membre impreuna cu schimbarile petrecute in economia mondiala au obligat Fondul Monetar International sa se adapteze intr-o mare varietate de moduri pentru a continua sa serveasca aceleasi scopuri in mod eficient.
Alaturi de FMI in 1944 a fost creata (BIRD) Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare, cunoscuta si sub numele de Banca Mondiala, care a fost creata pentru dezvoltare economica pe termen lung, incluzand finantarea proiectelor de infrastructura.In timp ce FMI este preocupat cu performanta si politici financiare macroeconomice BIRD se ocupa cu dezvoltarea pe termen lung si solutii pentru eliminarea saraciei la nivel mondial.
Cand FMI si BIRD au fost create, se avea in vedere aparitia unei noi organizatii pentru a promova liberalizarea comertului international, desi au trebuit sa treaca mai bine de 50 de ani pana cand World Trade Organization sa fie infiintata(1995).In anii precedenti problemele in materie de comert fiind rezolvate prin (AGTT) Acordul General cu privire la Tarife si Comert.

Obiectivele FMI sunt:
I. Promovarea cooperarii pe plan financiar printr-o institutie care asigura baza mecanismului pentru consultatie si colaborare in priviinta problemelor monetare internationale.

II. Facilitarea expansiunii si cresterii echilibrate a comertului international,si contributia la mentinerea unui nivel cat mai scazut al ratei somajului, cresterea venitului net si dezvoltarea resurselor productive ca obiectiv principal al politicii economice aplicate in tarile membre.

III. Promovarea stabilitatii ratelor de schimb si evitarea depreciarii monedelor datorata schimbului de natura concurentiala.

IV. Asistenta in stabilirea unui sistem multilateral de plata,care ar elimina anumite restrictii care incetinesc intensificarea comertului international.

V. De a da incredere tarilor membre prin accesul temporar la resursele proprii, deci asigurandu-le sansa de a corecta neajunsurile existente in balanta de plati, fara ca fara ca statele acestea sa fie nevoite sa recurga la masuri disructive fata de proprietatea nationala si internationala.

VI. In concordanta cu cele mentionate mai sus sa micsoreze durata si gradul de dezechilibru in balanta de plati a statelor membre

Evenimente majore in evoluția imprumuturilor FMI

1952
Acordurile stand-by au fost introduse in 1952 si Belgia a fost prima țara care a imprumutat 50 milioane dolari pentru a-si consolida rezervele internaționale.Termenul „ stand-by” inseamna ca subiectul poate lua bani doar in urma unor conditii.

1963
In 1963 fondul a inființat „facilitatea financiara de compensare” pentru a ajuta țarile membre producatoare de bunurile de baza in urma unor deprecieri temporare a exporturilor ca urmare a scaderilor de prețuri.O componenta adiționala pentru a ajuta țarile sa se descurce cu crizele temporare in importurile de cereale a fost adaugata in 1981

Anii 70
In timpul crizei energetice cand prețurile la petrol au crescut de 4 ori, fondul a ajutat țarile importatoare de petrol printr-o „ facilitate petroliera”.Aceasta facilitate a avut efect intre 1974 si 1976 cand FMI a imprumutat de la tarile exportatoare si de la cele puternice si a acordat imprumuturi țarilor importatoare pentru a-si regla deficitele ca urmare a exploziei de prețuri.

1974
In 1974 a fost introdusa „facilitatea extinsa a fondului” pentru a asigura asistența pe termen mediu membrilor cu probleme la balanța plaților datorate slabiciunilor economice si care necesita reforme structurale pe termen lung.Perioada acordurilor extinse este de 3 ani cu posibilitatea extinderii la 4 ani.Kenya a fost prima țara care a beneficiat de acest tip de acord

Anii 80
In anii 80 FMI a jucat un rol central in rezolvarea crizei datoriilor țarilor latino-americane impreuna cu comunitatea bancara internaționala.FMI a ajutat țarile cu datorii sa-si realizeze programe de stabilizare pe termen mediu cu banii proprii dar si cu fonduri atrase de la banci comerciale si alte organizații internaționale.

1989
Inca din 1989 FMI a ajutat țarile din centrul si estul Europei, zona baltica, Rusia si alte țari ale fostei Uniuni Sovietice pentru a-si transforma economiile din sistemul planificat in cel al economiei de piața.A lucrat in parteneriat cu aceste tari pentru a le stabiliza si restructura economiile lucrand chiar si la cadrul instituțional si legal necesar pentru o economie de piața funcționala.

1994-1995
Intre 1994 si 1995 Mexic a suferit o puternica criza financiara datorita unei modificari in increderea pe piața.Mexic a adoptat rapid un sitem de reforme iar FMI i-a acordat un imprumut de 17,8 miliarde de dolari.FMI a introdus „ noile aranjamente pentru a imprumuta” (New Arrangements to Borrow (NAB)) pentru a avea suficiente fonduri in cazul unor crize majore.

1996
In 1996 FMI impreuna cu Banca Mondiala au lansat “ Inițiativa pentru țarile sarace puternic indatorate” cu scopul de-a reduce datoriile țarilor celor mai sarace din lume la nivel acceptabil intr-un timp cat mai scurt.

1997-1998
In timpul crizei financiare asiatice (1997-.1998) FMI a acordat fonduri uriase totalizand mai mult de 36 miliarde de dolari Indoneziei,Coreei si Tailandei pentru a-si realiza reformele si a-si stabiliza economiile.In 1997 fondul a introdus “ facilitatea rezervei suplimentare” pentru a ajuta țarile care au nevoie mare de finanțare pe termen scurt datorate unor pierderi neasteptate de incredere pe piața reflectate in scurgeri de capital.

1999
Fondul a introdus un nou instrument de criza liniile de credit contingente.Acestea sunt linii de precauție prin care membrii sunt antrenați sa atinga politici economice puternixe pentru a obține finantarea FMI pe termen scurt cand sunt amenințați de pierderineasteptate de incredere datorita dificultailor din alte țari.

2000
Au fost introduse o serie de masuri prin care FMI sa asigure un ajutor mai rapid in prevenirea si rezolvarea crizelor, dar si o mai buna utilizare a resurselor FMI.

Asistența tehnica si instruire

FMI este mai bine cunoscut pentru politica de consiliere si pentru cea de imprumut in cazul crizelor economice.Dar FMI se mai ocupa si cu asistența tehnica si instruire intr-o arie larga de domenii cum ar fi: banca centrala, politici monetare si valutare, politici administrative si de taxe si statistici oficiale.Scopul este cel al imbunatațirii situației țarii in domeniul respective.
FMI a inceput sa asigure asistența tehnica pe la mijlocul anilor 60 cand multe țari independente au cerut ajutor in inființarea bancilor centrale si a ministerelor financiare.De asemenea in anii 90 țarile din fosta Uniune sovietica (inclusive Romania ) au cerut ajutor in momentul trecerii de la sistemul economiei centralizate la cea de economie de piata.In present FMI a trecut la un alt nivel de asistența: cel de-a intari arhitectura sistemului financiar international.
FMI a mai ajutat si tarile care au trebuit sa-si reinființeze institutiile guvernamentale ca urmare a unor razboaie sau revoluții civile.
FMI asigura asitența tehnica si instruire in domenii cum ar fi:
-Intarirea sectoarele monetare si financiare prin sfaturi in sistemul bancar,managemet valutar si in dezvoltarea bancilor centrale
-Suportarea politicilor fiscale puternice prin sfaturi cu privire la taxe, politici de consum, formularea bugetului si management al datoriilor interne si externe.
-Alcatuirea,managementul si raspandirea datelor statistice dar si imbunatatirea calitații lor
-Proiectarea si revizuirea legislației economice si financiare
FMI ofera cursuri de instruire pentru oficiali din guvern sau banci centrale la sediul central din Washington sau la centrele regionale din Abidjan, Brazilia, Singapore si Viena.
Se poate asigura asistența tehnica prin vizitele personalului impreuna cu experți si consultanți.

Intarirea sistemului monetary si financiar extern
Globalizarea a creat o noua incercare pentru FMI.Doua dintre cele mai importante si mai dificile incercari sunt: cum sa intaresti sistemul financiar global ( pentru a fi mai puțin vulnerabil la crize financiare si cum sa se descurce cand crizele apar) si cum sa avansezi in lupta impotriva indatorarii țarilor slab dezvoltate.

Globalizarea a demonstrat ca poate aduce mari beneficii pentru multe tari si persoane din lume.Pentru cresterea nivelului de trai tarile trebuie sa se integreze in economia globala.Dar globalizarea pe langa cresterea volumului si vitezei capitalurilor internaționale a crescut si riscul unor crize financiare.Si in acelasi timp țarile slab dezvoltate care nu beneficiaza din globalizare se pot „departa” si mai mult de nivelul celorlalte tari.

In 1997-1998 a avut loc criza asiatica si ea nu a lovit doar in slabiciunile tarilor respective dar ea s-a propagat in tot sistemul financiar international si a avut 2 urmari majore:
-Investitorii se pot retrage rapid daca sesizeaza anomalii in politicile economice ale tarii respective, astfel se pierde increderea, si se declanseaza o criza
-O criza intr-o tara sau regiune se poate rapid raspandi si in alte țari datorita legaturilor dintre acele tari
Pentru a reduce riscul aparitiei crizelor FMI a promovat masuri impreuna cu membrii guvernelor dar si pentru a intari sistemul monetar si financiar internațional.O tara poate fi vulnerabila la o criza economica daca institutiile sale sunt insolvente sau au tendinta de-a deveni.Pentru a face un sistem mai robust, bancile si alte institutii financiare trebuie sa imbunatateasca controlul si managementul riscului pentru tara respectiva.
FMI si Banca Mondiala in 1999 au inceput sa aprecieze slabiciunile actuale si potențiale ale sistemului financiar international.Aceste aprecieri au fost prezentate tarilor ca un ghid pentru a le remedia.
FMI mai lucreaza de asemenea cu guvernele nationale si alte institutii internationale pentru:
- A intari functionarea bancilor
-A reface minimul de capital necesar pentru banci si institutii financiare
-A crea un set de standarde de contabilitate internațional
-A finaliza un set de principii pentru o buna guvernare
Publicarea de date actualizate cu privire la situația unei țari reprezinta o premisa necesara pentru incurajarea investițiilor.In 1996 dupa criza din Mexic FMI a creat o serie de masuri pentru a ajuta țarile care au nevoie de capital extern.Țarile care cereau fonduri au acceptat sa publice date cu privire la situația economica si financiara a lor.
FMI prin politica sa deschisa de publicare a datelor cu privire la situația unei tari incurajeaza progresul economic si investițiile.
Cu toate ca transparența FMI este in crestere, Consiliul executiv este constient ca fondul trebuie sa pastreze un rol de confident cu țarile membre.
Daca crizele se produc programele FMI sunt asteptate ca in majoritatea cazurilor sa restabileasca stabilitatea prin finanțarea sa si prin ajustarile de politica impuse de fond.
FMI colaboreaza activ cu Banca Mondiala, bancile regionale de dezvoltarea, Organizația Mondiala de Comerț, cu agentiile Națiunilor Unire si cu alte institutii internationale pentru a asigura buna functionare a sistemului financiar international.


Reducerea indatorarii țarilor slab dezvoltate
FMI este o instituție monetara, nu de dezvoltare, dar are un rol important in reducerea indatorarii membrilor sai prin: crestere economica durabila care este esențiala pentru scaderea indatorari si care necesita politici monetare
Cauta