Referate economie
          Google versus Microsoft Nivel: liceu


Preview referat
MGoogle s-a lansat ca motor de cautare. A reusit sa se impuna ca lider in domeniu si acum se spune ca gaseste cuvinte aflate în mult peste 8 miliarde de pagini web, avand milioane de utilizatori zilnic. De anul trecut, Google are si o versiune în limba româna: www.google.ro, care face parte din numeroasele versiuni localizate ale Google. Microsoft e parintele Windows, sistemul de operare ce a revolutionat lumea computerelor personale. Multe dintre computerele vandute pe piata mondiala au deja preinstalat Windows. Datorita lui, Bill Gates a ajuns sa domine de ani buni topul miliardarilor lumii.

Nici Google si nici Microsoft nu s-au oprit insa la lucrurile pe care le faceau deja Microsoft a achizitionat zeci de mici afaceri care i-au adus in timp bani si faima. Un exemplu elocvent este www.hotmail.com, achizitionat în 1997, in urma unei tranzactii a carei valoare speculativa a fost de aproape 400 de milioane de dolari. Google, pe de alta parte,si-a inceput ascensiunea mai tarziu, dupa anul 2000. A lansat produse si servicii concurente celor mai mari întreprinderi ale Internetului. Google tintea spre varful piramidei.

Era inevitabil ca, la un moment dat, cei doi competitori sa se ciocneasca. Comentatorii spun insa ca, pana acum, orice confruntare ar fi semanat cu lupta clasica dintre David si Goliat. Dar, din iulie 2005, Google a depasit pozitia de outsider din clubul select al gigantilor economiei americane si a atacat vârful piramidei.Pretextul Kai-Fu Lee

Atunci cand Microsoft a intrat in forta pe piata chineza, il desemnase deja pe Kai-Fu Lee in postul de manager al operatiunilor. Dr. Lee era seful Natural Interactive Services Division din cadrul Microsoft, divizie responsabila pentru dezvoltarea unor tehnologii si servicii care sa faca interfetele produselor software mult mai simple si mai naturale pentru utilizatori. Dar, la un timp dupa inscaunarea sa, Lee si-a dat demisia de la Microsoft si a ales sa lucreze pentru Google, devenind chiar seful operatiunilor Google pe piata chineza.

Tradarea lui Lee i-a suparat atat de tare pe sefii Microsoft, incat au cerut instantei judecatoresti sa-i interzica sa lucreze la Google cel putin pentru perioada in care se desfasoara procesul. Au mai cerut ca Lee sa nu se ocupe de sarcini asemanatoare celor pe care le-a realizat pentru Microsoft. Considerau ca aceasta este pedeapsa potrivita pentru un om acuzat de lipsa de loialitate fata de angajatorul sau. Se pare ca Lee a schimbat mai multe e-mailuri cu presedintele Google, Eric Schmidt, si co-fondatorii companiei, Sergey Brin si Larry Page, in timp ce inca mai lucra pentru Microsoft.

Amanunte picante promit sa apara la fiecare infatisare a partilor la tribunal. In acelasi timp, din umbra razbat alte doua subiecte extrem de interesante legate de acest caz, unul pentru avocatii americani, celalalt pentru piata de Internet.Teoria dezvaluirii inevitabile

Google valoreaza un sfert din Microsoft. Dupa mai putin de un an de la listarea la bursa americana, Google este evaluat la aproape un sfert din valoarea de piata a Microsoft, ajungand la o capitalizare bursiera de 80 de miliarde de dolari. Micul gigant nu are de gând sa se opreasca aici. Microsoft pare urmatoarea sa tinta, mai ales ca multe dintre noile tehnologii dezvoltate de Google sunt competitoare directe ale produselor Microsoft.Diferenta majora dintre cele doua companii nu se regaseste doar la nivelul sumelor de bani pe care le produc si administreaza si nici la specificul produselor fiecaruia. Ceea ce pare sa-l sperie cel mai tare pe Bill Gates este entuziasmul care înca mai exista in spiritul concurentei sale. Google a inteles ca dezvoltarea rapida este cheia dominatiei unei piete si acum nu face decât sa aplice aceasta regula. E mereu în contact cu utilizatorii, tine seama de opiniile lor si scoate, din doua în doua saptamâni, cate o versiune imbunatatita a produselor proprii. Imprastie o multime de zvonuri pe piata si strânge bani din asta.Lui Microsoft ii trebuie doua luni sa dezvolte noile versiuni ale programelor sale. Daca Microsoft va face vreodata un salt inapoi pe vreuna dintre pietele pe care le domina acum, acest lucru se va datora Google si nu Yahoo! sau AOL.Poarta de intrare in Internet

Asa arata visul oricarui net-intreprinzator. Daca poti fi tu acela care sa indrume utilizatorul spre cele mai neobisnuite resurse ale Internetului, atunci ai un loc asigurat in raiul bogatilor lumii. Microsoft a visat, poate, la acest rol atunci când a gandit Windows ca pe un portar" mereu la indemana, pe orice computer din lume. Google fura insa, din ce în ce mai tare, din portia de fericire a Microsoft, atunci cand se lauda ca peste 45% din americani au setat cel putin o data in viata ca pagina de pornire în Internet adresa www. google.com.

Google Desktop Search este alta declaratie de razboi facuta Microsoft. Este superior tehnologiei de cautare printre fisierele locale de pe computerele noastre pe care o contine Windows. Zvonuri din ce in ce mai dese spun ca Google ar pregati lansarea unui browser de Internet si chiar lansarea propriului sistem de operare, bazat pe tehnologia Linux. Google Talk, clientul de mesagerie instanta, lansat recent, a inregistrat un succes nebun, desi este lipsit de multe dintre facilitatile oferite de rivalii Yahoo! Messenger sau MSN Messenger. Nu multi il folosesc, dar toata lumea a auzit de el. De fapt, se crede ca in viitor Google Talk va impune tendintele pe piata comunicatiilor de voce pe Internet. El se incadreaza intr-o serie de piese ale unui puzzle pe care Google poate decide la un moment dat sa le uneasca: Gmail (sistemul de e-mail gratuit), Google Picasa (editor gratuity si organizator de imagini), Google Earth (harti virtuale) si multe altele.

Gigantul american in materie de software intra pe un teren nefamiliar. Microsoft vrea sa faca un motor de cautare mai tare ca Google.

Microsoft a anuntat ca va lansa un motor de cautare pe internet mai bun decat Google.

"Ceea ce dorim noi este ca, sa fim mai importanti pe piata din SUA decat Google", a declarat Neil Holloway, presedintele Microsoft pentru Europa, Orientul Mijlociu si Africa. "Calitatea rezultatelor cautarilor pe care o vom oferi va face produsul mai relevant din perspectiva consumatorului", a mai declarat, pentru Reuters, Holloway.Jocuri murdare

Uneori sa fii mai bun nu este insa de ajuns pentru a-i convinge pe cei care sunt fideli unui alt produs sa-l cumpere pe al tau.

Atat judecatorii din SUA, cat si Comisia Europeana au descoperit ca Microsoft a incercat sa contracareze aceasta problema. Mai exact, gigantul american a incercat sa "omoare" browserul Netscape si softul audio-video al celor de la RealNetworks prin oferirea la pachet cu Windows a propriilor produse concurente, incalcand astfel legile antitrust.

Insa aceasta strategie de oferire la pachet a unui competitor .....................................
Cauta