Referate economie
          Procter&Gamble Nivel: facultate


Preview referat
Infiintata in 1837,compania Procter &Gamble a inceput activitatea in Cincinnati,Ohio,SUA ca o firma mica ,familiala ce producea sapun si luminari,fondatorii ei fiind William Procter si James Gamble. In 1980, pe masura ce se apropia a 150a sa aniversare, P&G trecea prin cea mai impresionanta perioada de crestere din istoria sa. Compania care a inceput ca un mic parteneriat in Midwestern a devenit una dintre cele mai mari corporatii multi-nationale din America. Doua schimbari importante au marcat aceasta perioada impresionanta. Prima, Compania s-a dezvoltat ca un nou factor important in ingrijirea sanatatii prin achizitionarea companiei Norwich Eaton Pharmaceuticals in 1982, Richardson-Vicks in 1985-si in cosmetice si arome-la sfarsitul anilor '80 si inceputul anilor'90, prin achizitia Noxell, Max Factor si Ellen Betrix. Aceste achizitii au alimentat de asemenea si planurile de globalizare ale Companiei. Richardson-Vicks si Max Factor, in special, au extins in mod impresionant prezenta internationala a P&G. Sprijinind noile sale forte globale, compania a infiintat o retea mondiala de cercetare si dezvoltare, cu unitati de cercetare in SUA, Europa, Japonia si America Latina, si a atins pozitia de lider pentru Pampers, Always/Whisper, Pantene Pro-V, Tide, Ariel, Crest, Vicks si Oil of Olay-produse care au devenit cu adevarat marci mondiale.In prezent P&G este o companie globala. De-a lungul anilor, inovatiile P&G au ajutat ca Tide sa ramana un lider al categoriei sale si cea mai mare marca unica de produs a P&G. La ora actuala, Procter & Gamble este intr-adevar o corporatie globala. Din 1980, compania a majorat de patru ori numarul consumatorilor deserviti de marcile sale de produse-circa cinci miliarde de oameni din intreaga lume.In prezent P&G sunt producatorii a aproape 300 de marci care ajung la aproape 5 milioane de consumatori si concureaza pe 160 de piete nationale.Aproape 102.000 de oameni lucreaza zi de zi in peste 80 de tari din intreaga lume pentru a oferi produse de calitate si valoare superioara consumatorilor din intrega lume.

Referindu-ne la structura managementului s-ar putea afirma ca tinde spre modelul american,activiattea companiei este condusa de catre Consiliul unitar al directorilor.Una din cele mai importante particularitati este gradul inalt de dispersare a capitalului actionar.In anul fiscal care s-a incheiat la 30 iunie 2000,P&G a inregistrat vinzari pe plan mondial de $40 miliarde.

Analizind structura organizatorica a companiei P&G se observa o descentralizare a puterii.Datorita cresterii volumului de produse si de prestare a serviciilor a aparut delegarea responsabilitatilor,libertatea in actiuni si in acelasi timp procesul de luare a deciziilor la nivel local este mult mai rapid.Inainte de 1998,organizarea P&G s-a bazat pe Structuri regionale,Regiunile erau coordonate de filiale regionale care reaspundeau de vinzari,volumul acestora si profit.Si acum la fel P&G se conduce de termenii unei structuri globale de afaceri direct responsabila pentru vinzari,volumul acestora si profit.

Compania-mama isi rezerva dreptul de administrare strategica a intregii companii,dezvoltindu-si departamente ca Logistica,Dep.marketing in care este inclusa functia de marketing,aceasta se impune nu numai in procesul de prestare a serviciilor,ci si in efectuarea cercetarilor,proiectelor,analiza pietelor,concurentilor.Dep. de Livrare si Aprovizionare in care sunt prezente functiile de marketing si coordonare si control in care se observa o divizare bazata pe compatibilitate si astfel este asigurata continuitatea proceselor atit la nivel de corporatie cit si la nivel de departament,sectie.Dep.Vanzari este prezenta functia marketing si principiul utilizarii satelitilor si utilizarii potentialului uman. Acest lucru este necesar nu doar din necesitati manageriale,dar si din necesitati de ordin socio-cultural pentru fiecare tara in parte.Majoritatea deciziilor sint luate nu de managerul general ,ci de angajatii acelor nivele unde trebuiesc executate deciziile. Principiul utilizarii eficiente este realizat de satelitii corporatiei care fac legatura dintre micro- si macromediul corporatiei.Acestea sunt angajatii departamentelor de tehnologii globale,marketing,dep.resurse umane,dep.juridic,Directorul Financiar s.a.In Dep.Finante si tehnologii informationale se observa principiul utilizarii eficiente si functiile de planificare si control .Acestea din urma se deduc din analiza organogramei,in care se observa o divizare bazata pe compatibilitate si astfel este asigurata continuitatea proceselor atit la nivel de corporatie cit si la nivel de departament,sectie.In Dep.Resurse umane este specific principiul utilizarii potentialului uman si funtia de motivare,adica stimularea eforturilor tuturor angajatilor in scopul atingerii obiectivelor stabilite.In Dep.afacerilor corporative este utilizat principiul satelitilor si functia inovationala,se refera la studierea si implimentarea noilor descoperiri tehnico-stiintifice,tehnologice si metode de organizare si conducere a personalului.Mai sunt si alte departamente ca dep.de constructii,instalatii si amenajari,aici se observa principiul coordonarii a activitatilor si a angajatilor corporatiei.

Principii dupa care se mai conduc sunt imbunatatirea vietii consumatorilor de pretutindeni inseamna mai mult decit produse de calitate superioara.Corporatia la rindul ei are anumite responsabilitati fata de societate,fata de institutiile guvernamentale competente,fata de angajati,fata de actionari,consumatori si fata de comunitatile si tarile in care isi desfasoara activitatea.

P&G este unul dintre cei mai abili marketeri din domeniul bunurilor de consum preambalate.In 19 dintre cele 39 de categorii unde este prezenta pe piata,compania detine marca-lider,iar cota sa medie de piata se apropie de 25 la suta.Mentinerea sa in pozitia de lider al pietii are la baza cateva principii:

- Cunoasterea clientelei.P&G isi studiaza atent clientii-atit consumatorii finali cit si distribuitorii-printr-o permanenta cercetare de marketing si prin culegerea a informatiilor de piata.Pe fiecare produs al sau este tiparit un numar de telefon netaxabil.

Scopul companiei P&G este de a oferi produse si servicii de marca si de inalta calitate si valoarea care sa contribuie la imbunatatirea vietii consumatorilor din intreaga lume.Drept urmare,consumatorii la rindul lor sa-I rasplateasca asigurindu-I cu vanzari record si creand profit si valoare,permitind astfel angajatilor si actionarilor companiei,dar si comunitatii in care isi desfasoara activitatea sa prospere.

Valorile si cultura companiei P&G sunt abilitatea de a conduce,atrag si recruteaza cei mai buni oameni din intreaga lume,isi construiesc organizatia din interior,promovind si performantele individuale.Traditia companiei se bazeaza pe principiile integritatii personale,a respectului fata de individ si a lucrului bine facut pe termen lung.Ei actioneaza din convingerea ca femeile si barbatii din P&G vor fi intotdeauna activul corporatiei.Ei stiu unde merg,actioneaza in litera si spiritul legii si intotdeauna fac ceea ce este corect,deciziile se bazeaza pe date concrete si sustin propunerile cu sinceritate si pragmatism intelectual,recunoscind riscurile.

Un alt element al culturii si eticii este Programele educationale ,prin care P&G priveste educatia ca fundament al dezvoltarii si al progresului unei tari.In consecinta,compania este implicata intr-o serie de programe care sustin educatia in diferite tari.Spre exemplu Programul”P&G 2000” pentru a sarbatori sosirea noului mileniu,cu ajutorul acestui program a dotat 160 de scoli cu laboratoare de informatica.Pentru finantarea proiectului P&G a alocat 3% din vanzarile produselor sale.Un alt program a fost Programul”Invata sa schimbi lumea” scopul pr.de educatie civica de a invata copiii cum sa fie cetateni buni.P&G face si donatii multor orfelinate,care constau in mare parte in produse.

P&G si-a inceput activitatea in Balcani in anul 1992 cu doar 3 angajati,deschizind primul birou in Romania.In prezent sediul central pentru zona Balcanilor este Bucuresti,de unde P&G isi conduce afacerile din cele 7 tari: Romania,Bulgaria,Republica Moldova,Jugoslavia,Bosnia,Albania,Republica Macedonia.Azi,cu peste 250 angajati si o cifra de afaceri de cateva zeci de milioane dolari,filiala P&G Balkans este complet integrata in reteaua mondiala a companiei.
Cauta