Referate fizica
          Newton Nivel: liceu


Preview referat
Isaac Newton a trait intre anii 1642-1727. A fost un mare matematician , fizician si astronom englez, a fost membru si presedinte al Societatii Regale din Londra.

Prima realizare a lui Isaac Newton in domeniul matematicii a fost binomul care ii poarta numele (binomul lui Newton (a+b)**2 sau (a-b)**2).

Cea mai de seama contributie a sa in acest domeniu este metoda fluxiunilor (cunoscuta in prezent sub numele da calculul infinitezimal). Descoperirea calcului infinitezimal a marcat o noua etapa in dezvoltarea matematicii, trecerea la matematica marimilor vaiabile.

Deosebit de importante sunt lucrarile lui Newton in domeniul opticii. Studiind dispersia luminii intr-o prisma , el a constatat ca lumina alba nu este omogena, ci ca este alcatuita dintr-o infinitate de culori simple. Cu ajutorul discului sau ,(discul lui Newton) el a realizat si efectul invers, si anume obtinerea culorii albe prin suprapunerea culorilor spectrale. Discul lui Newton este un disc impartit in sapte sectoare , care reproduc culorile spectrului solar : rosu, portocaliu, galben, verde, albastru , indigo si violet. Prin rotirea rapida a discului , datorita persistentei imaginilor pe retina , senzatiile de culoare se suprapun si se amesteca , discul aparand alb sau gri. Cu ajutorul discului lui Newton se demonstreaza sinteza luminii albe din cele sapte culori componente principale.

Cautand sa perfectioneze instrumentele astonomice , Newton a inventat telescopul cu oglinda, care nu prezinta aberatii cromatice si care, prin aceasta este superior lunetei. Isaac Newton este descoperitorul inelelor de interferenta care-I poarta numele ( inelekle lui Newton). Bazandu-se pe caracterul rectiliniu al propagarii luminii intr-un mediu omogen Newton a sustinut teoria emisiunii , conform careia lumina consta din corpusculi foarte finii care care se deplaseaza cu viteza foarte mare : admitand ca aceste particule poseda si un anumit caracter periodic, Newton este intr-o anumita masura si un precursor al conceptiei moderne asupra naturii luminii.

Cele mai valoroase lucrari ale lui Newton sunt contributiile sale la fundamentarea mecanicii, aflate in celebra sa opera " Principiile matematice ale filozofiei naturale" . Dupa ce precizeaza mai intai notiunile de baza ale mecanicii ( masa, forta, cantitatea de miscare , etc.) Newton da enuntul celor trei legi fundamentale ale dinamicii : legea inertii, legea proportionalitatii fortei si acceleratiei si legea actiunii si reactiunii ( primele doua descoperite de Galilei).Deasemeni in aceasta lucrare este cuprindsa si cea mai interesanta descoperire a lui Newton , legea atractiei universale, pe baza careia pot fi deduse legile de miscare ale planetelor, descoperite de Kepler. Opera lui Newton a determinat o mare dezvoltare a mecanicii ( asa numita mecanica clasica .) Cu toate ca in epoca contemporana a fost creata mecanica relativista , mecanica newtoniana isi pastreaza pe deplin actualitatea in stiinta si in tehnica. Newton a impus definitiv teoria heliocentrica a lui Copernic: el este creatorul mecanicii ceresti si unul dintre fondatorii astronomiei moderne. Adept al metodei inductive Newton cerea ca explicatiile stiintifice sa se sprijine pe experienta , pe fapte sigure.
Cauta