Referate geografie
          Surse energie Nivel: liceu


Preview referat
Sursele de energie cele mai primitive sunt cele obtinute din carbune si petrol. Insa acestea sunt epuizabile si arderea acestora produce mari cantitati de CO2.

De aceea sunt cautate noi surse de energie. Se incearca folosirea energiei solare captata cu ajutorul panourilor solare. Insa conversia energiei razelor solare in caldura sau electricitate se face cu o pierdere de 80-90% si acestea nu pot fi captate decāt in timpul zilei si astfel energia trebuie sa fie stocata pentru a putea fi furnizata si pe timpul noptii.

O alta sursa este forta apelor. Prin construirea hidrocentralelor se obtin mari cantitati de energie.

Se poate folosi apa termala pentru incalzire sau a aburilor de apa pentru a produce electricitate. Astfel de centrale se gasesc in Italia, Japonia si California. La forajele de mare adāncime se poate injecta apa rece care este incalzita si apoi extrasa pentru a produce energie electrica.

Inca din 1966 la Rance in Franta functioneaza o centrala mareeomotrica care foloseste energia mareelor. Japonia incearca folosirea valurilor cu ajutorul unor dispozitive plutitoare.

O alta sursa de energie este cea furnizata de curentii de aer de suprafata. Teoretic s-a stabilit ca acesti curenti raspāndesc anual o energie de 200 de ori mai mare decāt necesarul mondial. Insa pentru captarea acestei energii este nevoie de eoliene foarte mari.

Energia nucleara este una dintre cele mai folosite noi surse de energie la acest final de secol. Energia nucleara poate fi produsa in doua moduri: prin fisiune si prin fuziune.

Prin fisiune sunt folositi atomi grei cum ar fi Uraniul care se dezintegreaza si genereaza o mare cantitate de energie. Insa reactia este instabila si se produce o mare cantitate de radiatii. Rezidiurile ramase in urma reactiilor sunt radioactive, nocive si trebuie depozitate in conditii speciale.

Prin fuziune se folosesc atomi usori cum ar fi hidrogenul. Sunt folositi izotopii hidrogenului deuteriul si tritiul. Prin unirea atomilor se elibereaza o mare cantitate de energie. Insa si aceasta reactie este foarte instabila. Avantajul este faptul ca hidrogenul este prezent in cantitati mari, nu este poluant, este reciclabil si poate fi stocat.

Prin fuziune se folosesc atomi usori cum ar fi hidrogenul. Sunt folositi izotopii hidrogenului deuteriul si tritiul. Prin unirea atomilor se elibereaza o mare cantitate de energie. Insa si aceasta reactie este foarte instabila. Avantajul este faptul ca hidrogenul este prezent in cantitati mari, nu este poluant, este reciclabil si poate fi stocat. In viitor se va incerca captarea energiei solare din spatiu si transmiterea acesteia pe pamant cu ajutorul microundelor. Proiectul ..............
Cauta