Referate romana
          Amurg de toamna Nivel: liceu


Preview referat
.......................................................................................................................................
Ultima strofa dezvaluie profunda sensibilitate a eului liric, printr-o interjectie si o exclamatie - "O, suflet!" ce se constituie intr-o confesiune. Poetul doreste sa-si protejeze sufletul de pasiuni profunde, care sunt sugerate de metafora "raza de lumina" - "Sa mi-l ascund mai bine-n piept/ si mai adanc,/ sa nu-l ajunga nici o raza de lumina". Sufletul prea plin de sensibilitate al poetului n-ar rezista la o alta presiune, emotie interioara si "s-ar prabusi". Confesiunea lirica din aceasta secventa este ilustrata prin verbul la persoana I singular "mi-l ascund" si prin marturia dramatica din ultimul vers al secventei privind pericolul in care se afla sufletul sau ce "s-ar prabusi" daca o alta emotie profunda l-ar cuprinde.

Ultimul vers al poeziei formeaza singur o strofa, este un vers liber si exprima concluzia "E toamna", lasand deschisa meditatia asupra ideii de toamna ca anotimp sau ca stare sufleteasca de deprimare de oboseala psihica.
Cauta