Referate romana
          D-l Goe - I.L.Caragiale Nivel: gimnaziu


Preview referat
Schita se remarca prin fina ironie si spiritul de observatie-elemente prin intermediul carora prozatorul contureaza imaginea unei familii parvenite si a unui copil prost crescut.

In schita se urmareste un singur moment caracteristic din viata personajelor evenimentul prezentat putand fi generalozat la colectivitatea in care traiesti.

Ca loc si rol in actiune Goe este personajul principal din schita Domnul Goe de I.L. Caragiale intrucat participa la toate momentele subiectului este pus in relatie cu toate celelalte personaje si prin intermediul sa autorul ne transmite mesajul sa etic si estetic.

Din punct de vedere moral Goe este un personaj negativ intucat ne arata tocmai cum nu trebuie sa fie un copil adica rasfatat si prost educat.

In raport cu realitatea este un personaj imaginar iar la mod de surprindere este un personaj individual schita in trasaturile sale esentiale.

Caracterizarea personajului se realizeaza atat in mod direct cit si in mod indirect.

Caracterizarea directa este facuta fie de catre narator, care ii surprinde aspectul exterior deosebit de ingrijit (frumos costrum de marinar) fie de catre alte personaje - cucoanele care ilconsidera (destept ...ceva de speriat).

Predomina insa caracterizarea indirecta care rezulta din faptele actunile si comportamentul personajului. Astfel din aceasta schita rezulta:

- Goe este un copil lenes cu rezultate foarte proaste la invatatura dovada ca este din nou in situatia de a ramane repetent.

- Obisnuinta lui Goe de a i se indeplini orice dorinta de aceia cere sa vina sau sa opreasca trenul dupa cum are chef.

- nu respecta pe cele trei cucoane cu toate ca acestea nu stiu ce sai mai faca pentru ai fi pe plac si nu se sfieste sa le faca proaste .

- nici cu strainii nu sepoarta mai respectos cu toate ca uratul ii vorbeste parinteste el ii vorbeste nepoliticos smucindu-se.

- desi incurajat de cucoane se crede un domn motiv pentru care vrea sa stea pe hol ca barbatii, atitudinea si comportamentul sau sunt caracteristice pentru un copil salbatic (ca nu face decit sa bata din picioare,sa se smuceasca, sa urle, sa zbiere)

- este ca un frate mai mare alui Ionel Popescu mai rasfatat si mai obraznic numele Goe devenind simbolul copilului rasfatat si prost crescut.

Atitudinea celorlalte personaje fata de Goe este diferita:

- Cucoanele ii indeplinesc orce dorinta si sustin incantate ca poznele lui pe carele considera senme de inteligenta.

- Uratul isi manifesta grija parinteasca fata de el

Atitudinea lui Goe este aceasi fata de toata luimea concretizata in raspunsuri nepoliticoase,zignitoare dovada ca nu-I pasa de nimeni si de nimic si se crede cel mai important datorita incurajarii cucoanelor
Cauta