Referate romana
          Mara. I.Slavici Nivel: liceu


Preview referat
Ioan Slavici apartine epocii marilor clasici,destinul favorizandu-i intalnirea cu Mihai Eminescu,caruia ii datoreaza debutul literar,si cu Titu Maiorescu,a carui conceptie estetica o impartaseste si o transpune in creatia sa.Impreuna cu Ion Creanga,povestitorul moldovean,si cu I.L.Caragiale,comediograful muntean,Slavici intregeste spiritualitatea literara din a doua jumatate a secolului trecut,completand-o cu specificitatea artistica transilvaneana.

...........................................................................................................

Toata atentia comentatorilor s-a invartit in jurul personajului Mara: femeie energica, amestec complex de avaritie abstracta si pasiune filiala-totul in numele datoriei de a-si asigura viitorul copiilor.

Mara este un personaj complex si reprezentativ pentru conceptia artistica a lui Slavici. Fin psiholog, observator atent al sufletului omenesc, scriitorul contureaza un personaj realist, viabil, de o vigoare surprinzatoare, care-si da seama ca singura cale de a izbuti in viata este puterea banului.

Mara Branzovanu ramasese vaduva cu doi copii,dar era inca "tanara si voinica si harnica si Dumnezeu a mai lasat sa aiba si noroc"

Mara este "precupeata", "prima femeie capitalist din literatura noastra"(N.Manolescu),deoarece isi castoga existenta din negustorie.Ca o adevarata femeie de afaceri,Mara are un singur scop,acela de a strange bani. Portretul fizic,conturat cu detalii,triminte sugestiv la trasaturile morale."Muiere mare,spatoasa,greoaie si cu obrajii batuti de soare,de ploi si de vant",Mara sta toata ziua neobosita si energica la tejgheaua plina cu marfa. Femeie apriga, cu un acut simt al demnitatii umane,se hotaraste sa stranga bani ca sa scape de saracie si sa-si creasca cei doi copii, pe Trica si Persida, carora se straduieste sa le creeze o situatie materiala si sociala cat mai buna. Mama iubitoare, Mara este extraordinar de mandra de copiii ei si are modele de viata pentru acestia,pe fata viseaza s-o vada preoteasa,iar pe Trica viseaza sa-l faca maistru-cojocar.

Nu de putine ori Mara a fost alaturata avarilor din literatura noastra. Nu e vorba numai de o exagerare,ci de o denaturare flagranta a personajului.In realitate Mara nu e decat extrem de chibzuita. Chibzuita pana la zgarcenie, strangatoare si prevazatoare, Mara se gandeste intotdeauna la viitorul ei si la al copiilor ei. De aceea femeia are trei ciorapi in care pune in fiecare zi cel putin un creitar: "unul pentru zilele de batranete si pentru inmormantare,altul pentru Persida si al treilea pentru Trica".

Eroina noastra este o femeie care nu da inapoi in fata greutatilor ,curajoasa, indrazneata, cutezatoare ,autoritara, cu multa putere de munca si cu o inteligenta pragmatica, izvorate din experienta ei de viata si de aceea nu cheltuieste cu usurinta pentru copiii ei,desi ii iubeste enorm, dorind sa stranga bani suficienti care sa-i dea puterea sa invinga viata si sa-i asigure astfel echilibrul sufletesc. Desi este zgarcita, Mara nu este lacoma, setea de bani nu o dezumanizeaza,fiind mereu motivata si animata in actiunile ei de dragostea materna. Construita din lumini si umbre, eroina nu se indura totusi sa cheltuiasca bani pentru copii ei, astfel Persida este dusa la manastire, cu bani putini, iar pentru Trica refuza sa-i rascumpere serviciul militar ca sa-l scape de armata.

Fire energica si ambitioasa, Mara ascunde sub masca asprimii, o mare sensibilitate si sufera de fiecare data cand copiii ei trec prin dificultati, fiind totdeauna de partea lor. Cand casnicia Persidei este in declin, Mara este un permanent sprijin moral pentru fata ei, ii da dreptate si o ajuta sa treaca peste greutati.

Ca si Vitoria Lipan, Mara este o personalitate puternica, darza, ferma si tenace, urmarindu-si indeaproape scopul,acela de a strange suficienti bani pentru a avea un statut social si material solid, pentru a se simti stapana pe destinul ei.

Banii ii confera demnitate si respectul de sine si Mara nu mai vrea sa mai ajunga la starea de umilinta pe care i-o daduse saracia.

Cauta