Referate romana
          Viata ca o zi de flori Nivel: liceu


Preview referat
Toti stim cate ceva despre viata si de asemenea despre Florii,dar ce ar fi daca as aprofunda putin aceasta idee ca sa putem sa ne dam seama cat de legate sunt acest doua aspecte.

Sarbatoarea Floriilor, pe care o celebram cu o saptamana inainte de Pasti, isi are originea in vechea sarbatoare precrestina "Floralia", dedicata zeitei romane a florilor si a primaverii, Flora, peste care crestinismul a suprapus sarbatorirea intrarii lui Iisus Cristos in Ierusalim.

Aceasta zi ne umple inimile de bucurie,iubire si speranta.Oare nu ar fi superb ca intreaga actiune ampla a vietii omenesti sa fie ca o adiere blanda de vant primaveratic,sa fim invaluiti de parfumul Floriilor?...

Omul este puternic prin natura sa.El poate invinge orice,poate spera,poate visa.

Blaise Pascal spunea ca ''inima are ratiuni pe care ratiunea nu le intelege''.Eu cred ca ratiunea inimii apare cand ratiunea creierului da gres. Ea intervine atunci cand facem un lucru gresit ''pentru ca asa ar fi bine''.Chiar daca indeplinim lucrul respectiv,nu vom fi pe deplin satisfacuti niciodata daca inima nu este si ea multumita.Nu ar fi oare inima noastra satisfacuta daca ne-am trai viata ca pe o zi de Florii ?...

Daca bunatatea ar fi un munte,atunci cu siguranta ar fi mai inalt decat Everestul.Daca iubirea ar fi un ocean,atunci pamntul ar fi inabusit de mult prea multa apa.Insa daca am compara ura si intoleranta cu aceste doua creatii divine rezultatul ar fi groaznic.Din acest motiv trebuie sa asemanam viata cu tot ce este mai frumos in Univers.

Daca i-am spune unei persoane care a terminat faculatatea ca mai are multe de invatat....ea ar putea afirma ca asta nu e posibil, ca ea e satula de atata carte. Eu cred ca omul invata sau ar trebui sa invete permanent.Consider ca trebuie sa invatam atat din greselile noastre,cat si din ale celorlalti,dar mai din greselile celorlalti.Daca am invata din greselile altora,nu am ajunge sa le facem si noi la randul nostru.

In fiecare zi ni se intampla lucruri care de care mai spectaculoare sau deopotriva traim intr-o rutina enervanta. Acestea ne forteaza sa gandim totusi ca lucrurile se intampla cu un sens si ca cineva ne ghideaza viata.

Omul trebuie sa invete tot !De la a merge,a scrie,a citi pana la a muri.Si totodata sa invete sa traiasca.Pentru ca daca nu traieste cu adevarat este ca si cand ar agoniza.

Moartea este ultima lectie pe care omul trebuie sa o invete.Omul nu se multumeste cu prezentul,aspira la viitor. Sufletul omului, ca si trupul,trebuie mereu hranit.Faptele bune il haranesc,cele rele il otravesc. Omul are o singura certitudine:clipa.Dar este egoist,si in loc sa traiasca aceasta clipa,el aspira la vesnicie.Dar traind vesnic sfanta zi de Florii am putea sa constientizam cat de important e sa traiesti clipa pentru a putea sa fii pregatit sa infrunti viitorul.

Cred ca doar adolescentii viseaza cu adevarat.Viata care abunda in ei,ii indeamna la visare.Primul esec este spulberarea unui vis.Adultii...mai viseaza si ei,dar nu cu aceeasi intensitate.Ei fiind mai trecuti prin viata,stiu ca de multe ori,visele raman...vise.Si totusi...toata lumea viseaza.Este un lucru firesc.Toti visam la iubire,dar nu toti avem parte de ea. Dar si mai putini au parte de iubirea pe care si-o doresc. Acest lucru se poate datora si faptului ca si-au ales gresit ce sa iubeasca,sau nu cauta unde trebuie.Omul isi doreste iubire,fericire,dar ce ofere el in schimb ? Ce dai, asemenea primesti !Atunci cand are iubirea,trebuie sa o pretuiasca si sa o consolideze. Iubirea este ca un lastar de floare.Intai trebuie sadit,apoi udat,ingrijit,pantru ca atunci cand creste,si el,la randul lui sa poata avea alti lastari. Dar aceasta necesita atentie permanenta.

Fericirea....ea vine o data cu iubirea,si-o face omul cu mana lui.Atunci cand iubim suntem veseli fericiti si facem fapte bune. Fapte care se adauga pe foile sufletului nostru.Iubirea ne da aripi,dar depinde de fiecre om in parte daca stie sa zboare!

Omul trebuie sa fie capabil sa inteleaga viata si ca atare,sa o pretuiasca.

Ca orice lucru,viata are si ea partile sale negre.Uneori,viata ne loveste atat de rau,incat nu credem ca ne vom mai ridica vreodata. Dar omul trebuie sa spere , sa nadajduiasaca la ziua de maine ."Dupa furtuna, vine si vreme buna !".

Viata e ca vremea.Uneori e frumoasa,senina,alteori e intunecoasa si deznadajduitoare. Si cum va fi starea ei maine, doar Dumnezeu poate hotari.

Omul trebuie sa aiba idealuri in viata,un tel,un motiv pentru a trai si a se lupta cu vremea rea.

Din acest motiv viata orcarei fiinte umane trebuie sa se asemuiasca unei zi de Florii.Pentru ca noi toti trebuie sa tratam viata ca pe o floare,ca pe o minune indescifrabila ce trebuie pur si simplu iubita.IUBITI VIATA !PENTRU CA DOAR O DATA TRAITI!...

Adnana
Cauta