Referate romana
          Vitoria Lipan (caracterizare) Nivel: liceu


Preview referat
Este sotia lui Nechifor Lipan, oier de la Magura Tarcaului, si isi traieste viata aspra a oamenilor de la munte. Mijloacele de caracterizare a personajului feminin sunt directe, ce se desprind din spusele naratorului sau ale altor personaje, si indirecte, ce reies din comportamentul, gandurile, reactiile si vorbele Vitoriei. Numele Vitoriei devine mijloc de caracterizare indirecta, semnificand biruinta, victoria.

Din cauza intarzierii de saptezeci si trei de zile a lui Nechifor, "dragostea ei de douazeci si mai bine de ani", plecat la Dorna sa cumpere oi, Vitoria devine nelinistita. Nelinistea ei se transforma in banuiala si in rea presimtire, intarite de vise si de semne. Cautarea adevarului determina toate hotararile si miscarile ei.

In expozitiune, naratorul contureaza un succint portret fizic al eroinei: "avea ochii caprui in care se rasfrangea lumina castanie a parului". Acesti ochi caprui, "aprigi si inca tineri, cautau zari necunoscute", erau "dusi departe". Ei tradeaza framantarile interioare ale femeii. Despre aceleasi framantari vorbesc manifestarile ei exterioare: "fusul se invartea harnic, dar singur". Si natura este alaturi de Vitoria: "... privind fara sa vada framantarea de-afara a stihiilor".

Vitoria isi cunoaste bine barbatul de aceea, cand merge la parintele Daniil pentru sfat ii spune: "Poate zabovi o zi ori doua, cu lautari si cu petreceri... insa dupa aceea vine la salasul lui. Stie ca-l doresc si nici eu nu i-am fost urata”. Este o femeie simpla, fara stiinta de carte, dar cu intuitie buna si cu multa experienta de viata. De aceea, actiunile sale au la baza stiinta semnelor, a viselor si vocea experientei. Visele sunt cele dintai semne prevestitoare de rau. Primul vis "i-l arata pe Nechifor Lipan calare, cu spatele intors catre ea"; alta data l-a visat "trecind calare o apa neagra... Era cu fata incolo".

Un alt semn este glasul lui Lipan, venit din memoria ei afectiva, "dar nu putea sa-i vada chipul". Vitoria intelege si semnele naturii: vantul "trecu susuind prin crengile mestecenilor, padurea de brad dadu si ea zvon". Alte semne vin din vremuri imemoriale: cucosul da semne de plecare, fiind asezat pe prag si cu pliscul spre poarta. Poarta se deschide, dar nu intra nimeni.

Comportamentul Vitoriei este dirijat de intelepciune, inteligenta si luciditate. Nu pleaca la drum pana nu da sfaturi gospodaresti argatului, trimite zestrea Minodorei la manastire si isi lasa si fata acolo. Fiind o femeie credincioasa, se marturiseste preotului, tine post si se impartaseste, sfinteste baltagul pentru Gheorghita, duce la biserica daruri, se inchina si se roaga la icoana Sfintei Ana.

Cauta